Projects

MVI LIBRARY
Client: Monteverde Institute
The Society of Friends at Monteverde has provided a community library since the early 1950’s that serves both the Friends School and the community at large. It has a large collection of both English and Spanish books and is open to all members in the area who check out and return books on an honor system. The library is run by a committee of the Friends Meeting.

In 1997, the Meeting asked SF to design an addition to their small library because their collection had outgrown the existing building. During Sustainable Futures 1997, we designed a building in collaboration with the Library Committee. They used the drawings from that summer to begin a capital campaign to build the structure. In the summer of 1998, Sustainable Futures students made modifications as appropriate to the original design and developed working drawings. These drawings were used as the basis for the building that was constructed during 1999-2000 with dedication in the fall of 2000.

BUILDOUT PROPOSAL
Client: Monteverde Institute
The Monteverde Institute completed construction on the new Headquarters Building in 1997. By 2000 they had already outgrown their facilities and would no longer be able to house their contracted courses (including Sustainable Futures) by 2001. They requested assistance from Sustainable Futures to do long range planning for their facilities – to help determine the extent of their programming and its spatial requirements, and to determine the limits to construction on their current land.

Students developed a master plan for the site, using material from earlier Sustainable Future courses. They then prepared designs for a new Library Wing, for an Administrative Wing, and a Storage Facility. These proposals were presented to the General Membership.

MV FRIENDS SCHOOL
Report on Facilities (2000), Client: Monteverde Friends School
The Monteverde Friends School offers bilingual education to children in the zone for grades pre-school through 12th grade. Their facilities have grown over time with the earliest buildings constructed in the 1950s. They requested assistance in assessing their facilities for two purposes: one, to meet Costa Rican accreditation standards, and two, to help them find a solution to the “back wall” which was seriously rotted. Students worked with a school committee to develop alternatives for the facilities, to include demolition, renovation, and new construction.

LOS LLANOS NATURAL AREA EDUCATION CENTER: A PROPOSAL (2000)
Clients: Bellbird Project and Monteverde Institute
The Los Llanos Education Center was designed to create an environmentally sustainable facility to house courses sponsored by the Institute, to host visitors from abroad, and to provide education opportunities for the Los Llanos community. The entire site was seen as a demonstration project through use of conservation strategies for environmental systems, sustainable agriculture, and building design – taking advantage of local conditions and climate.

Because the proposed site is a critical habitat for the bellbird and other migrating species, the intention was to limit the impact on the land and to reforest areas not in use for the education center. To insure that the long terms conservation goals are met, easements will be established on the land designating conservation/restoration areas; agriculture areas; and areas of building.

Students developed a program in collaboration with a committee of biologists and community residents, and then developed a preliminary design proposal being used for fundraising.

LIBRARY ADDITION
Client: Monteverde Institute
The Society of Friends at Monteverde has provided a community library since the early 1950’s that serves both the Friends School and the community at large. It has a large collection of both English and Spanish books and is open to all members in the area who check out and return books on an honor system. The library is run by a committee of the Friends Meeting.

In 1997, the Meeting asked SF to design an addition to their small library because their collection had outgrown the existing building. During Sustainable Futures 1997, we designed a building in collaboration with the Library Committee. They used the drawings from that summer to begin a capital campaign to build the structure. In the summer of 1998, Sustainable Futures students made modifications as appropriate to the original design and developed working drawings. These drawings were used as the basis for the building that was constructed during 1999-2000 with dedication in the fall of 2000.

THE STAIRS
Client: Monteverde Institute (1997)
The new Institute headquarters building was under construction in the summer of 1997 but there was no resolution to the way in which the sited building would meet the public road. Students from Sustainable Futures 1997 worked with the MVI Building Committee to design the stairs to connect the nine foot embankment to the road. Following approval, a student team built the stairs.

Comments are closed.